Achtste Midwinterhoorn Kuiertocht in Zuidwolde

Uit : Hoogeveensche courant 20-11-22

Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De omgeving van Zuidwolde en het dorp zelf worden zaterdag 27 november weer bevolkt door meerdere groepen van midwinterhoornblazers. De leden van midwinterhoornblaasgroep De Ekelbloazers organiseren na twee jaar afwezigheid door corona de achtste Midwinterhoorn Kuiertocht.

De hoorns zijn afgestoft en de Ekelbloazers hebben de organisatie van de sfeervolle wandeltocht door de cultuurhistorische buurtschappen ten noorden van Zuidwolde weer opgepakt.

Liefst twaalf blaasgroepen uit Overijssel, Groningen, Gelderland en Drenthe laten de oergeluiden van de midwinterhoorns klinken over onze Drentse essen, in de bossen en rond oude Saksische boerderijen. Op meerdere plaatsen langs de route staan de blazers opgesteld.

Germaanse Joelfeesten

Het gebruik zou volgens de verhalen zijn oorsprong vinden in de Germaanse joelfeesten, de feesten die zich afspeelden rond de midwinter-zonnewende op 21 december. De boze geesten, maar ook de wolven werden er toen al mee verdreven of bij dreigende gevaren werden zo de bewoners van de verschillende buurten gewaarschuwd. Toen het christelijke geloof zijn intrede hier deed, werden ook de gebruiken van het midwinterhoornblazen aangepast. Het gevolg is dat er nu wordt geblazen van de eerste zondag van de advent tot Driekoningen op 6 januari.

De deelnemende blaasgroepen zijn op deze dag graag bereid om de wandelaars te informeren over deze tradities en hoe de hoorn gemaakt wordt uit een kromme tak van een boom.

Op de route van ongeveer 11 kilometer, voor wie dat te ver vindt in te korten tot 6 kilometer, kan her en der uitrusten. Bijvoorbeeld bij Natuurcamping De Bulte, Restaurant Narline, Camping de Entekoele, Café Restaurant Zuiderhof en bij de start en finish in Grand Café/Cafetaria Den Kaat. Speciaal voor de kleintjes is er de mogelijkheid om lekker marshmallows te roosteren boven het vuur.

Er kan uitsluitend gestart worden tussen 11.00 en 13.30 uur vanaf Grand Café/Cafetaria Den Kaat in Zuidwolde. De kosten voor deelname bedragen € 5, kinderen tot en met 12 jaar gratis.

Info: www.ekelbloazers.nl