De Ekelbloazers uit Zuidwolde, blazen elke zondag bij het Vlinderommetje

Hoogeveensche courant | 7 december 2021

Midwinterhoornblazen doen ze alsnog in Zuidwolde. Artizzl Media / Peter Nefkens

Omdat alle evenementen zijn afgelast vanwege de coronabesmettingen en de daarvoor genomen maatregelen, zijn ook de leden van midwinterhoornblaasgroep de Ekelbloazers nagenoeg werkloos. Maar stilzitten is geen optie.

„Achter de geraniums bij de warme kachel thuiszitten is natuurlijk niet ideaal en zeker niet gezond en daarom gaan de Ekelbloazers de komende zondagen bij redelijk weer van 13.00 tot 14.30 uur blazen op hun hoorns ergens op de route van het mooie Vlinderommetje van Zuidwolde”, zo laat Boudewijn Bakker namens de blazers weten. „De wandelaars kunnen genieten van de buitenlucht, de natuur en de ver over de dreven klinkende oerklanken van de midwinterhoorn.”

De midwinterhoorn draagt in deze adventsperiode zo traditioneel en vooral in dit Saksische landschap zijn boodschap uit. „Jammer genoeg is het nu niet mogelijk om zelf eens het blazen op de hoorn te proberen en ook moeten we de anderhalve meter strikt handhaven.” De Midwinterhoorn Kuiertocht in Zuidwolde, die voor komende zondag op de agenda stond, was al eerder geschrapt van de agenda.

„Dus wie een frisse neus wil halen, gaat op zondag naar buiten voor een afwisselende wandelroute van 7,5 of 10 km direct rondom de bebouwing van Zuidwolde. Het is een goed begaanbare wandelroute, die gedeeltelijk ook voor rolstoelen en wandelwagens te volgen is. Op een aantal plaatsen is hiervoor een aangepaste route gemaakt.”